Poklon paketići

Poklon paketići za 2023. godinu

Bliži se kraj godine, a time i rok za isplatu poklon paketića u 2023. godini. Ukoliko još niste isplatili imate još malo vremena do kraja godine da to učinite.

Neoporezivi iznos koji se može isplatiti iznosi 12.544,00 dinara po detetu. Poslodavac može odlukom isplatiti i iznos viši od ovoga, ali se u tom slučaju razlika između isplaćenog i neoporezivog iznosa tretira kao zarada zaposlenog. Na tu zaradu je potrebno obračunati i platiti pripadajući porez i doprinose. Ista je situacija i ukoliko se poklon paketići za 2023 godinu isplate detetu starijem od 15 godina.

Davanje poklon paketića definisano je članom 119. Zakona o radu u kome se navodi: “…Poslodavac može deci zaposlenog starosti do 15 godina života da obezbedi poklon za Božić i Novu godinu u vrednosti do neoporezivog iznosa koji je predviđen zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana…”

Ukoliko se opredele za isplatu poklon paketića poslodavaci treba da donesu Odluku o davanju novogodišnjih poklona deci zaposlenih, koju možete preuzeti u nastavku.

Odluka o davanju novogodišnjih poklona deci zaposlenih.

Situacija kada oba roditelja rade u istoj firmi

Često pitanje u praksi je da li oba roditelja koja rade u istoj firmi mogu ostvariti ovo pravo. Odgovor je potvrdan obzirom da oba roditelja imaju jednaka prava koja proističu iz radnog odnosa. Njihova deca će u tom slučaju dobiti dva poklona.

Novac, roba ili vaučer

Drugo pitanje koje se javlja u praksi je da li davanje po ovom osnovu mora biti isključivo u novcu? U skladu sa tim napominjemo da se poklon paketići mogu isplatiti u gotovom novcu, davanjem poklona deci ili davanjem vaučera roditeljima u određenom iznosu.

Ne postoji ograničenje koliki iznos se može isplatiti po detetu već to sam poslodavac definiše svojim internim aktima. Međutim ono što jeste propisano je maksimalan iznos koji je neoporeziv. Kao što smo i na početku teksta napomenuli, ovo praktično znači da ukoliko se poslodavac opredeli da isplati poklone u iznosu većem od neoporezivog razlika će se tretirati kao zarada zaposlenog na koju treba obračunati pripadajući porez i doprinose.

Podelite sa nekim

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *