M4 obrazac odlazi u istoriju

Izmenama i dopunama Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju ukida se M4 obrazac. Ova izmena stupa na snagu počev od 01.01.2019. godine i objavljena je u Službenom glasniku br. 73 od 29.09.2018. godine. Pored M4 obrasca ukinut je i M-UN obrazac, sve ukupno 16 obrazaca. Ukidanje ovih obrazaca je još jedan korak u najavljenoj digitalizaciji PIO fonda.

U skladu sa pomenutim izmenama podaci se unose odnosno preuzimaju u matičnu evidenciju u elektronskoj formi. To znači da će se podaci preuzimati iz registra Poreske uprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Fonda i drugih državnih organa i organizacija u elektonskoj formi putem sredstava za elektronsku obradu podataka.

Da li se predaje M4 obrazac za 2018. godinu?

NE! Počev od 01.01.2019. godine PIO fond će automatski preuzimati podatke o stažu od poreske uprave čime se eliminiše potreba za predajom M4 obrazaca od strane poslodavaca. Predaja M4 obrazaca za 2017. i ranije godine će se obavljati kao i ranije putem internet aplikacije Fonda.

Ovde možete preuzeti kompletan tekst Zakon o izmenama i dopuna zakona o penzionom i invalidskom osiguranju.

 

Podelite sa nekim

2 comments on “Ukinut M4 obrazac”

  1. Milan Reply

    Pogresna je informacija da se predaju M4 za 2018 godinu. Clan 144 Zakona o PIO je brisan od 1.1.2019. Pogledajte detaljnije na PK Tatic, jer nazalost o ovome nema informacije na sluzbenom sajtu Fonda PIO.

    • Dušan Reply

      Milane upravu ste i znamo za to. U momentu pisanja ovog teksta bila je informacija da će se predavati M4 ali je to kasnije promenjeno. Ažurirali smo post sa ovom informacijom da ne bude daljih zabuna.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *