Ukinuta upotreba pečata

Na sednici Vlade Republike Srbije u maju 2018. godine usvojene su izmene i dopune Zakona o privrednim društvima. U skladu sa prethodnim izmenama ukida se obavezna upotreba pečata u poslovanju privrede.

Citiramo: “Ovom odlukom Vlade Srbije otklanja se još jedan nepotreban administrativni teret za pravna lica, što će značajno uticati na unapredjenje privrednog ambijenta, poboljšanje pozicije Srbije na rang listi Svetske banke o uslovima poslovanja (Doing Business) i što je najvažnije, na promenu svesti kod privrednika, ali i opšte slike Srbije u svetu”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Predlogom zakona izmene se odnose i na upotrebu pečata u poslovnim pismima i drugim dokumentima privrednog društva (čl. 25. stav 3.).

Takođe, članom 160. Predloga zakona propisano je da danom početka primene ovog zakona prestaju da važe odredbe određenih zakona i drugih propisa u delu u kom se ustanovljava obaveza upotrebe pečata u poslovanju društava i preduzetnika.

Imajući u vidu navike u pogledu korišćenja pečata kod pojedinih privrednih subjekata videćemo kako će sve to izgledati u praksi u narednom periodu.

 

0 0 votes
Article Rating

Podelite sa nekim

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x