Centralna evidencija stvarnih vlasnika

Centralna evidencija stvarnih vlasnika – do sad evidentirano 74%

Kao što smo i pisali prošle godine u tekstu Zakon o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, zakon o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika nametnuo je svim privrednim subjektima obavezu registracije stvarnih vlasnika.

Da podsetimo reč je o registru koji se vodi u elektronskoj formi kod Agencije za privredne registre. Namena centralne evidencije stvarnih vlasnika je utvrđivanje lica koja imaju presudan uticaj na poslovanje privrednog subjekta.

Ova namena je proizašla iz činjenice da se u praksi dešavalo da takva lica do sada nisu morala biti registrovana u Agenciji za privredne registre.

Obaveza evidentiranja se odnosi na sve privredne subjekte

Kako se navodi u saopštenju APR-a više od 74% registrovanih privrednih subjekata izvršilo je registraciju u Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

APR podseća da obaveza registracije podataka važi za sve privredne subjekte kao i da se sve promene stvarnih vlasnika moraju ažurirati u roku od 15 dana od nastanka promene.

Pristupanje Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika

Izmenu podataka u Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika vrši lice koje je ovlašćeno za zastupanje u datom privrednom subjektu.

Pristupanje Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika se vrši se preko APR-ovog Sistema za centralizovana prijavljivanja korisnika koji se nalazi na sledećoj adresi: Sistem za centralizovano prijavljivanje korisnika

 

Podelite sa nekim

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *